Friday, December 24, 2010

Kencing manis

Jumaat 24, Disember 2010/18 Muharam 1432..

Penyakit kencing manis adalah satu keadaan di mana terdapat kadar gula yang berlebihan dalam peredaran darah. Ini terjadi kerana badan kekurangan sesuatu hormon yang dipanggil insulin yang diperlukan untuk menukar gula kepada tenaga dalam badan kita.

At first, your blood sugar level may rise so slowly that you may not know that anything is wrong. One-third of all people who have diabetes do not know that they have the disease.1

If you do have symptoms of type 2 diabetes, they may include:

* Feeling thirsty.
* Having to urinate more than usual.
* Feeling more hungry than usual.
* Losing weight without trying to.
* Feeling very tired.
* Feeling cranky.

Other signs of type 2 diabetes may include:

* Infections and cuts and bruises that heal slowly.
* Blurred vision.
* Tingling or numbness in your hands or feet.
* Trouble with skin, gum, or bladder infections.
* Vaginal yeast infections.

Some people have already developed more serious health problems by the time they are diagnosed with type 2 diabetes. Over time, diabetes can lead to problems with the eyes, kidneys, heart, blood vessels, and nerves. Signs of these problems may include:

* Numbness, tingling, burning pain, or swelling in your feet or hands (diabetic neuropathy).
* Blurred or distorted vision or seeing flashes of light; seeing large, floating red or black spots; or seeing large areas that look like floating hair, cotton fibers, or spiderwebs (diabetic retinopathy).
* Chest pain or shortness of breath. This may be a sign of heart or blood vessel problems.
What is diabetes mellitus?

Diabetes mellitus is a condition where there is insufficient insulin produced by the pancreas or the body is unable to respond to the insulin normally. Blood glucose levels will then rise and cause damage to organs, including the kidneys.

Did you know that diabetes mellitus is the leading cause of end stage kidney failure in Malaysia? According to the 14th Report of the Malaysian Dialysis and Transplant Registry 2006, 57% of kidney failure patients had diabetes mellitus.

Tumbuhan urus gula darah
KAWALAN diet pemakanan adalah satu keutamaan dalam mengawal diabetes dan mengelakkan komplikasi kelak.
SEMPENA Hari Diabetes Sedunia yang jatuh pada 14 November setiap tahun (untuk memperingati hari kelahiran Frederick Banting, bersama Charles Best yang telah membawa kepada penemuan insulin pada 1922), artikel ini akan tertumpu kepada dua jenis tumbuhan perubatan semula jadi, iaitu Kayu Manis dan Banaba, kedua-duanya telah didapati boleh mengawal takat gula darah yang tinggi.
Ketahanan terhadap Insulin, Pra-Diabetes dan Diabetes
Pra-diabetes dan diabetes jenis kedua biasanya bermula dengan kerentanan (rintangan) insulin. Penyelidik sedar diabetes tidak muncul begitu sahaja tanpa sebab.
Sebelum didiagnosis sebagai pesakit diabetes, anda mempunyai keadaan yang dikenali sebagai pra-diabetes.
Keadaan ini berlaku apabila takat gula darah anda lebih tinggi daripada biasa tetapi tidak cukup tinggi untuk dianggap diabetes dan kebanyakan orang tidak menyedarinya.
Ia bukanlah satu berita baik kerana individu yang mengalami keadaan pra-diabetes bukan sahaja mempunyai risiko diabetes yang tinggi tapi pra-diabetes juga merupakan suatu risiko bagi serangan jantung, strok, kegagalan buah pinggang, kebutaan dan kerosakan saraf.
Cara terbaik untuk melawan diabetes adalah pada peringkat pra-diabetes. Pemakanan yang sihat, senaman dan mengambil suplemen boleh mencegah atau melambatkan masa mulanya diabetes dan mengurangkan risiko komplikasi.
Takat gula darah (glukosa) dalam badan dikawal-atur oleh insulin, iaitu sejenis hormon yang dihasilkan di dalam pankreas.
Insulin membantu dalam pengangkutan glukosa dari darah melalui membran sel dan masuk ke dalam sel-sel badan.
Selagi membran sel masih sensitif terhadap insulin, pengangkutan ulang-alik glukosa ke dalam sel berlaku dengan pantas.
Apabila membran sel menjadi tidak sensitif terhadap insulin (juga disebut kerentanan insulin), pankreas terpaksa mengepam keluar lebih banyak insulin dalam usahanya untuk memaksa glukosa ke dalam sel.
Apabila usaha tersebut tidak begitu berkesan, akibatnya adalah takat gula tinggi yang beredar dalam darah (dianggap sebagai salah satu daripada keadaan pra-diabetes) menjadi satu kebiasaan.
Lama kelamaan pankreas tidak lagi boleh menghasilkan insulin yang cukup untuk mengawal gula darah, dengan itu diabetes jenis kedua terjadi.
Pati kayu manis larut air yang dipiawaikan
Dr. Richard Anderson, ahli kimia di Jabatan Pertanian US (USDA), mencari makanan yang mungkin menyamai tindakan insulin dalam pengawalan takat gula darah (glukosa).
Beliau menemui sejenis kelas bahan larut air dalam Kayu Manis yang dikenali sebagai polimer Polifenol Jenis-A kerana keupayaannya untuk meningkatkan aktiviti insulin lebih kurang sebanyak 20 kali ganda.
Polimer Polifenol Jenis A pati Kayu Manis larut air adalah 70 peratus lebih berkesan daripada kayu manis asli itu sendiri dan ia mengelakkan kesan alahan sampingan berbahaya yang mungkin berlaku akibat pengambilan dos kulit Kayu Manis asli yang tinggi.
Sifat peningkatan insulin Kayu Manis akan mendatangkan faedah kepada individu yang mempunyai takat gula tinggi (pra-diabetes dan diabetes).
Pada bulan Jun 2006, kajian baru menunjukkan pengambilan suplemen pati Kayu Manis boleh membantu dalam peningkatan takat gula bagi individu yang mengalami diabetes jenis kedua.
Dalam kajian itu, 79 orang pesakit diabetes mengambil suplemen (pati kayu manis) tiga kali sehari. Selepas empat bulan, takat gula darah berpuasa mereka bertambah baik sebanyak 10.3 peratus.
Tambahan pula, pesakit diabetes dengan takat awal gula darah yang lebih tinggi memperoleh lebih banyak faedah melalui pengambilan suplemen ini.
Pati Kayu Manis larut air juga mempunyai sifat antioksidan yang sangat baik. Pada bulan Oktober 2006, suatu kajian berbeza, yang dikemukakan pada sidang Kolej Pemakanan Amerika ke-47, menunjukkan pati Kayu Manis larut air mungkin mendatangkan kesan perlindungan antioksidan dalam mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas yang berkaitan dengan takat gula darah tinggi.
Selain daripada itu, kajian ini menunjukkan pengawalan gula darah yang bertambah baik. Hasil kajian tersebut seterusnya menyokong peranan pati Kayu Manis dalam membantu individu yang mengalami gangguan fungsi insulin dan pra-diabetes.
Pati Banaba yang dipiawaikan
Beberapa jenis tumbuhan perubatan dari India, China dan Jepun telah digunakan untuk merawat diabetes.
Salah satu daripada bahan paling berkesan yang ditemui adalah asid korosolik pada daun pokok Banaba (Lagestroemic specious).
Dr. Yamazaki, profesor Sains Farmaseutikal, Fakulti Perubatan Universiti Hiroshima Jepun, telah mengkaji kesan-kesan asid korosolik berhubungan dengan sifat seakan insulinnya.
Kajian beliau menunjukkan asid korosolik mengaktifkan pengangkutan glukosa melintasi membran sel ke dalam sel menghasilkan penurunan gula darah.
Asid korosolik bertindak seperti insulin; hormon semula jadi yang meningkatkan aktiviti pengangkutan glukosa melintasi membran sel, oleh itu membantu pengurangan takat gula darah.
Kajian klinikal di Amerika Syarikat dan Jepun turut menunjukkan asid korosolik adalah selamat digunakan dan berkesan dalam penurunan takat gula darah bagi pra-diabetes dan diabetes jenis kedua.
Mengawal Gula Darah Dengan Pati Kayu Manis dan Banaba*
Secara berasingan, pati Kayu Manis dan Banaba menambah tahap sensitiviti insulin yang membantu dalam penurunan takat gula darah. Apabila kedua-duanya digabungkan, ianya adalah lebih berkesan.
Kebanyakan kaji selidik ke atas Kayu Manis melibatkan penggunaan pati larut air yang dipiawaikan untuk mengandungi Trimerik dan Polimer Tetramerik Jenis-A (polimer polifenol Jenis A) dan bagi Banaba, ia dipiawaikan untuk mengandungi satu peratus asid korosolik.
Jika anda mempunyai risiko pra-diabetes, sila berjumpa doktor untuk menjalani ujian darah. Walaupun anda beranggapan tidak mempunyai risiko, pakar menasihatkan individu yang berusia lebih 35 tahun untuk memeriksa takat gula darah mereka setiap tahun.
Akan tetapi, jika anda tahu anda mempunyai pra-diabetes, anda masih boleh melengahkan masa diabetes bermula dan mengurangkan kerosakan kepada badan anda melalui perubahan pemakanan, bersenam dan juga mengambil suplemen seperti pati Kayu Manis & Banaba yang dipiawaikan.
Walaupun banyak faedah diperkatakan mengenai Kayu Manis dan Banaba, anda harus juga mengetahui kepentingan untuk mengambil suplemen multivitamin dan mineral yang baik yang telah diformulasikan khas bagi pesakit dan individu pra-diabetes demi untuk memelihara kesihatan optimum dan mencegah penyakit.
Contoh paling tepat adalah zat makanan utama yang diperlukan dalam kuantiti lebih tinggi oleh pesakit diabetes daripada kuantiti dalam formula multivitamin dan mineral harian biasa.
Ini termasuk vitamin B1, B6,B12, Biotin, Niasinamid, Vitamin C, Vitamin E, Manganese, Vanadium, Zink, Kromium dan Selenium.
Pesakit diabetes juga memerlukan lebih banyak Asid Alfa Lipoik, sejenis antioksidan sejagat yang boleh berfungsi dalam kawasan sel-sel berair dan berlemak.
*Makanan tambahan tersebut mesti diambil bersama dengan ubat-ubatan semasa dan tidak digunakan untuk menggantikan ubat-ubatan dan nasihat doktor.

Manage your diabetes

Managing your diabetes well can prevent or slow down the progress of your kidney disease, especially if your diabetes was detected early.

Achieve and maintain your targeted blood glucose and blood pressure. High levels of these are the main factors that contribute to kidney damage. In addition, if there is already kidney damage with protein leaking into urine, it is important to minimise this protein leak because it will cause further injury to the kidneys. This is usually achieved with good blood pressure control and appropriate medication.

Patients with diabetes and kidney disease are at an increased risk of heart attacks and strokes so it is also important to achieve good control of lipid levels, exercise and control weight, as well as stop unhealthy habits such as smoking. The following shows the targets to achieve:

Blood glucose: 4.0mmol/L to 6.0 mmol/L (fasting); and less than 7-8 mmol/L after food

HbA1c: Less than or equal to 6.5%

LDL cholesterol: Less than 2.6 mmol/L

Triglycerides: Less than 1.7 mmol/L

HDL cholesterol: More than 1.02 mmol/L

Blood pressure: 130/80 mmHg or lower

Don’t default on follow-ups

As tempting as it is, defaulting follow-ups can lead to further deterioration of your diabetes and diabetic complications, which include kidney disease. The problem is that complications such as diabetic eye and kidney disease are usually silent until in advanced stages. Because of this lack of early physical signs or symptoms, you may not be convinced of the need to see a doctor.

However, your doctor would be able to monitor your condition and help you control the disease. You would also have the opportunity for your kidneys to be checked routinely. To screen for kidney complications, the doctor only needs to check your blood pressure and do some simple urine and blood tests.

Remember – diabetes has the potential to damage many different organs in your body, not just the kidneys. Regular follow-up helps protect your heart and blood vessels, brain and nerves, eyes and skin also.

Medications help, not make you worse

Medications are prescribed to you by your doctor to help in controlling your diabetes, blood pressure and also other conditions.

Many patients worry that taking too many medications may be harmful but they need to understand that the probability of any permanent serious harm from medications is exceedingly low.

It is far more dangerous to allow their diseases to go untreated or uncontrolled. Avoid drugs other than the ones prescribed to you. Do also avoid traditional medications and certain types of pain-killers as these may damage your kidneys further.

Eat healthily

If you are diabetic, you need to watch your diet. You can eat normally but control your carbohydrate and fat intake. If you already have kidney damage due to diabetes, controlling what you eat can avoid excessive accumulation of wastes in your kidneys since your kidneys are not able to function normally.

Control your intake of protein, sodium, potassium and phosphorus according to your doctor or dietitian’s dietary plan.

Prevent diabetes

People with pre-diabetes have blood glucose levels higher than normal but not high enough to be classified as type 2 diabetes. The Diabetes Prevention Programme (DPP) was a landmark study conducted in the United States more than five years ago. It showed that about 11% of pre-diabetics may develop type 2 diabetes each year. Therefore, it is important to detect pre-diabetes early.

Like Anna, there are many out there going about their daily lives, not knowing they are suffering from pre-diabetes as the symptoms may develop gradually or not surface at all.

If you are in the high-risk group of getting diabetes, you should go for screening to check whether you have pre-diabetes or diabetes. Those who should go for screening are:

·Those with a family history of diabetes

·Overweight

·Age over 40 years old

·Those with high blood pressure

·Those with high cholesterol

·Women who had diabetes during pregnancy

Embark on a healthy lifestyle

Leading a healthy lifestyle can prevent pre-diabetes from developing into type 2 diabetes. This in turn helps prevent end stage kidney failure. The Diabetes Prevention Program found that people with pre-diabetes can prevent or delay type 2 diabetes by losing just 5 to 10% of excessive body weight through exercise, and a lower calorie and fat diet. It is recommended that you exercise 30 minutes a day, 5 days a week.

Chronic kidney disease and diabetes are common and harmful. However, most importantly, they are treatable, especially when detected early. It is important for you to work together with your doctor to prevent or manage diabetes appropriately.

> Dr Sunita Bavanandan is a consultant nephrologist. This article is courtesy of NKF Kidney Care, a community education programme by National Kidney Foundation of Malaysia. For more details, please call NKF at the NKF Hotline: 1-300-88-3110 or log on to www.nkf.org.my.

No comments: