Thursday, August 14, 2008

nilai Puasa ramadhan

Nilai Puasa
Khamis, 14 Ogos 2008/ 12 Syaaban 1429

Rasulullah saw dalam meriwayatkan Hadis Qudsi menyatakan bahawa Allah swt berfirman maksudnya,

"Semua amal perbuatan Bani Adam menyangkutr dirinya peribadi., kecuali puasa. Sesungguhnya puasa itu untukKu, dan kerana itu Akulah yang langsung membalasnya. Puasa itu ibarat perisai pada hari melaksanakan puasa, janganlah yang berpuasa mengucapkan kata-kata kotor, tidak sopan, dan tidak enak didengar, dan jangan pula ribut hingar-bingar bertengkar. Jika di antara kamu memakinya atau mengajak berkelahi, hendaklah katakan kepadanya; ": Saya sedang berpuasa". Selanjutnya Nabi saw bersabda. " Demi Tuhan yang diri Muhammad di dalam kekuasaaanNya, sesungguhnya bau busuk mulut orang berpuasa lebih wangi di sisi Allah dari bau kesturi" Dan bagi orang puasa tersedia dua kegembiraan, gembira ketika berbuka puasa kerana bukanya dan gembira ketika kelak menemui Tuhannya kerana menerima pahala puasanya".
(H.Q.R. Syaikhani, Nasa'i dan Ibnu Hibban yang bersumber dari Abi Hurairah)

Pengajarn dari hadis di atas antaranya:

1. Memelihara lidah an anggota badan lainnya dari perbuatan maksiat spt mencela, mengumpat, dll.

2. Menjaga diri jandan samapi terlibat dalam pertengkaran/perkelahian.

3. Bukan sahaja puasa menahan lapar, tapi juga menahan dari yang diharamkan Alllah swt dan yang tidak diredhaiNya.

4. Berpuasa mempunyai 2 kegembiraan, kegembiraan di dunia iaitu berbuka dengan nikmat makanan dan diahkirat gembira keraan mendapat balasan yanag dijanjiukan Allah swt

5. Nilai di sisi Allah sangat tinggi nilainya, Mulut orang yang berpuasa, akibat perut kosong walupun bau busuk tapi lebih wangi dari kesturi di sisi Allah.

No comments: