Saturday, January 5, 2013

Berpakain menutup aurat bagi perempuan.

Kewajiban menutup aurat bagi perempuan::

[31]
Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya."

- Surah An Nur: 31

1. Aurat - ialah bahagian anggota tubuh badan seseorang ynag wajib ditutup., baik ketikan bergaul dengan msyarakat, lebi-lebih lagi ketika mengerjalan ibadat solat.

2. Aurat perempuan ialah seluruh anggota tubuhnya melainkan muka dan kedua tapak tangannya.

3. Wanita Islam bukan sahaja diperintahkan untuk menyekat pandangan mereka daripada melhat perkara yang haram dan menjaga kehormatan daripada melakukan zina dan lainnya, tetapi haram bagi mereka mendedahkan tubuhnya kepada lelaki yang bukan mahramnya, kecuali anggota yang zahir iaitu bahagian muka dan kedua tapak tangan sahaja.

4. Oleh itu pastikan kita, anak-kita yang perempuan memahami kedudukan aurat ini dengan memakai pakaian yang ssesuai yang menutup aurat bagi mengelakkan kita terjerumus dalam keadaan yang diharamkan dan berdosa terhadap Allah swt.

No comments: